niedziela, 29 marca 2015

Duszona wątróbka z warzywami


Duszona wątróbka z pieczarkami, papryką i cebulą to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Poniższe danie przygotujecie w niecałą godzinę (już z pokrojeniem warzyw). Wątróbka przyrządzona w ten sposób będzie bardzo miękka i soczysta. Na prawdę, jeżeli nie jedliście duszonej wątróbki to poniższe danie musicie wypróbować!



Składniki na 4 porcje:
co najmniej 0,5 kg wątróbki drobiowej
250 g pieczarek
1 duża czerwona papryka
1 cebula
1 łyżka musztardy sarepskiej
olej do smażenia
sól, pieprz
majeranek
posiekana zielona pietruszka
2 łyżki śmietany do zup i sosów lub 30%


 Na samym początku wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Do wątróbki dodać 1 łyżkę musztardy i wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę obrać, przekroić i pokroić w półtalarki. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, ewentualnie oczyścić i pokroić w dosyć grube plasterki


. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Gdy będzie gorący - wsypać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę. Całość przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka minut (na średnim ogniu). Gdy warzywa zmiękną to na sam koniec wsypać pieczarki. Ponownie garnek przykryć pokrywką i całość dusić kilka minut na małym ogniu. Gdy pieczarki wyraźnie się skurczą to na sam koniec dodać surową wątróbkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i ponownie dusić na małym ogniu (co jakiś czas mieszając). Gdy wątróbka będzie już miękka to na sam koniec można wlać 2 łyżki śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość ze sobą wymieszać. Poniższe danie świetnie smakuje z ziemniakami jak i ugotowanym ryżem. 


Pomysł na przepis ze strony gotuj.skutecznie.tv

Drukuj przepis