wtorek, 30 czerwca 2015

Muffinki z jagodami


Jagody to owoce, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Odkąd pamiętam, gdy tylko w pojawiły się jagody to razem z rodzeństwem chodziliśmy do lasu, aby je zbierać. Dzisiaj już nie mam czasu na własnoręczne zbiory, dlatego też gdy na straganie zobaczyłam jagody to wiedziałam, że muszę je kupić :) Muffinki z jagodami to pomysł na szybką, słodką i lekko kwaskowatą przekąskę. Poniższe muffinki wyszły miękkie, puszyste i mocno jagodowe. Świeżość zachowały przez 2 dni. 



Składniki na 15 sztuk:
1 szklanka jagód
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2/3 szklanki zwykłego cukru
3/4 szklanki mleka
1/2 kostki masła (100 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
ewentualnie cukier puder


Jagody umyć i osuszyć. Masło roztopić i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbić jajka i wlać mleko oraz roztopione masło. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera. Na sam koniec do ciasta wsypać jagody. Za pomocą łyżki owoce wymieszać z ciastem. Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek. Piec około 20-25 minut w 195°C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 





Drukuj przepis