środa, 10 czerwca 2015

Czekoladowe truskawki


Truskawki w czekoladzie to bardzo smaczna i szybko w przygotowaniu przekąska. Słodka czekolada i lekko kwaśne truskawki - połączenie idealne :) Najlepiej przygotować je dosłownie godzinkę przed podaniem, ponieważ już po kilku godzinach - truskawki zaczną puszczać sok, a czekolada może się lekko rozpuścić. 



Składniki:
świeże truskawki
tabliczka mlecznej czekolady
posypka czekoladowa
20 g masła
1-2 łyżki mleka


W kąpieli wodnej (metalową miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą) rozpuścić czekoladę, z dodatkiem masła i łyżką mleka. Jeżeli czekolada nie będzie płynna to dodajcie kolejną łyżkę mleka. Zasada jest taka - czekoladę należy cały czas mieszać, a miska musi być zanurzona we wrzącej wodzie. Gdy czekolada będzie płynna to obtoczyć w niej odszypułkowane truskawki. Przygotowane owoce od razu posypać posypką czekoladową. Truskawki w czekoladzie ułożyć na talerzu, schować do lodówki i schłodzić przez kilka minut.  







Drukuj przepis