piątek, 5 czerwca 2015

Sernik truskawkowy inaczej (z biszkoptem i dżemem malinowym)


Sernik truskawkowy z biszkoptem i dżemem malinowym - swoim wyglądem i smakiem zachwyci gości :) Poniższe ciasto na zimno nie jest za słodkie ani za ciężkie. Jego przygotowanie naprawdę nie jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie sernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na ciasta z truskawkami (np. sernik dwukolorowy lub biszkopt z truskawkami). 



Składniki:

biszkopt
3 duże jajka
niepełna 1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia

różowa masa
0,5 kg truskawek (waga wraz z szypułkami)
500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
150 g jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny

dodatkowo
kilka truskawek do ozdoby
1/2 małego słoiczka dżemu malinowego 


Na samym początku przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Następnie do ubitych białek dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 15-17 minut w 180ºC (do zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Na sam koniec biszkopt posmarować dżemem i ponownie zawinąć. Najlepiej, aby biszkopt był bardzo mocno zawinięty (dzięki temu podczas krojenia biszkopt się nie rozpadnie).




Następnie przygotować różową masę: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Truskawki pozbawić szypułek, wsypać do blendera, zasypać cukrem i zblendować. Do miski przełożyć twaróg, jogurt oraz mus truskawkowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie wszystko ze sobą połączyć. 



Średniej wielkości miskę wyłożyć przezroczystą folią. Biszkopt pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone kawałki ciasta ułożyć na dnie oraz bokach miski (kilka kawałków odłożyć na wierzch ciasta). Na sam koniec wylać masę truskawkowo-twarogową. Na samym wierzchu ułożyć pozostałe kawałki ciasta. Przygotowany sernik umieścić w lodówce. Kroić dopiero wtedy, gdy masa całkowicie stężeje.





Drukuj przepis