wtorek, 9 czerwca 2015

Młoda kapusta


Młoda kapusta to dodatek idealny do wiosennych jak i letnich obiadów. Bardzo lubię smak i zapach świeżej kapusty i koperku... Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem. 



Składniki:
1 główka młodej kapusty
1/2 pęczka koperku
1,5 szklanki wody
sok z cytryny
100 g masła
sól, pieprz


Kapustę obrać, pozbawić głąba, umyć i poszatkować. W dużym i wysokim garnku rozpuścić masło. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka minut na małym ogniu. Gdy kapusta zmniejszy objętość to doprawić ją solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotować, co jakiś czas mieszając (sok z kapusty musi lekko wyparować). Gdy kapusta będzie miękka to dodać sok z cytryny i posiekany koperek. Wszystko wymieszać i od razu podawać. 




Rady:
- młodą kapustę możecie lekko zagęścić (przygotować zasmażkę, którą dodać do kapusty),
- jeżeli lubicie słodko-kwaśny smak to kapustę dosłodźcie cukrem i ewentualnie dodajcie więcej soku z cytryny.

Drukuj przepis