sobota, 20 czerwca 2015

Truskawki z kruszonką


Truskawki z kruszonką to świetny pomysł na szybki i tani deser. Ponadto kruszonka z dodatkiem wiórek kokosowych jest lekko chrupiąca i naprawdę bardzo smaczna. Truskawki przygotowane w ten sposób powinny delikatnie puścić sok. Mąkę ryżową możecie zastąpić zwykłą mąką, np. pszenną, ale gdy ją zamienicie to danie nie będzie już bezglutenowe. 



Składniki:
800 g truskawek (waga z szypułkami)
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki zwykłego cukru
1/4 szklanki wiórek kokosowych
1/4 kostki masła (50 g)
1 łyżka cukru z wanilią


Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i przekroić na dwie części. Przygotowane truskawki posypać cukrem z wanilią i 1 łyżką mąki. Pozostałą mąkę, zwykły cukier, wiórki kokosowe i masło połączyć ze sobą (musi powstać kruszonka).  Truskawki przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na samym wierzchu posypać kruszonką. Piec przez około 30-35 minut w 180°C. Kruszonka musi lekko się zarumienić, a truskawki powinny puścić sok. Najlepiej smakują podane na ciepło. 





Drukuj przepis