niedziela, 28 czerwca 2015

Zupa z porem, pieczarkami i mięsem mielonym



Zupa z porem, pieczarkami i mięsem mielonym to pomysł na szybki, pożywny i bardzo smaczny obiad. Do tej zupy obowiązkowo należy dodać serki topione. Dzięki nim zupa będzie lekko kremowa i nabierze charakterystycznego smaku. 



Składniki na 4 porcje:
3 średniej wielkości pory (tylko białe części)
300 g pieczarek
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
3 serki topione śmietankowego (razem 300 g)
1 l wrzącej wody
sól, pieprz
olej


Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć mięso. Pod sam koniec smażenia przyprawić je solą oraz pieprzem. Do wysokiego garnka wlać 1 l wody i gdy woda zacznie wrzeć to dodać serki topione. Za pomocą trzepaczki - serki topione rozpuścić we wrzącej wodzie. W międzyczasie pory umyć i pokroić w talarki. Pieczarki umyć, pokroić w grube plasterki. Mielone mięso umieścić do garnka z roztopionymi serkami. Na tej samej patelni przesmażyć pory wraz z pieczarkami. Gdy warzywa zmiękną to przesypać je do garnka. Całość gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Pod sam koniec zupę posmakować i ewentualnie doprawić ją solą oraz pieprzem. 





Drukuj przepis