poniedziałek, 8 czerwca 2015

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym z marchewką i cebulką


Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym



Składniki:
polędwica wieprzowa (co najmniej 0,5 kg)
200 ml śmietany 30% (1 małe opakowanie)
2 średniej wielkości marchewka 
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, biały pieprz
olej do smażenia


Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Do garnka wlać 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć to lekko ją posolić i dodać kawałki mięsa. Ugotować przez kilka minut na średnim ogniu. Gdy mięso zmieni kolor (na szary) to wyjąć je z wody. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Do kolejnego garnka wlać 1 l wody i gdy zacznie wrzeć to wsypać marchewkę. Gotować dosłownie kilka minut (marchewka nie może być miękka!). Ugotowane słupki odcedzić i zahartować wodą. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy zeszkli się to wlać śmietanę. Od razu dodać ugotowane plasterki polędwicy. Całość przyprawić solą oraz białym pieprzem. Wszystko gotować na średnim ogniu. Gdy sos lekko wyparuje to na sam koniec dodać ugotowaną marchewkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość delikatnie wymieszać. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić




Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis