czwartek, 4 czerwca 2015

Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem


Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem to danie idealne dla smakoszy lekko słodkich obiadów. Aromatyczny sos, ugotowany dorsz …  i całość podana z ryżem basmati. Naprawdę smaczne połączenie składników :) Poniższe danie jest idealne na piątkowy obiad i ponadto przygotujecie je w niecałe 30 minut. Jeżeli macie ochotę na inne dania z rybami to kliknijcie tutaj. 



Składniki na 2-3 porcje:
0,5 kg filetu z dorsza
1 mała puszka ananasa
1 mała puszka mleczka kokosowego (160 ml)
1 cebula
sól, pieprz
przyprawa do ryb
sproszkowana trawa cytrynowa
suszony imbir
curry
50 g masła
sok z 1/2 cytryny


Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści to dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko raz odwrócić, aby nie rozpadła się na mniejsze kawałki. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Danie od razu podawać. 

Cebulę zeszklić
Dodać pokrojonego ananasa
A na sam koniec kawałki dorsza

Drukuj przepis