czwartek, 11 czerwca 2015

Piersi kurczaka w sosie musztardowym


Piersi z kurczaka w sosie musztardowym to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania nada się prawie każdy rodzaj musztardy (z wyjątkiem francuskiej). Jeżeli danie chcecie podać dzieciom to dodajcie musztardy sarepskiej, a gdy lubicie ostre smaki - dodajcie musztardę z dodatkiem chili lub pieprzem cayenne.  Piersi kurczaka w sosie musztardowym możecie przelać do słoika i zapakować w delegację :)



Składniki dla 4 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka
200 g śmietany 18%
3/4 szklanki mleka
50 g masła
3 łyżki mąki
sól, pieprz
3-4 łyżeczki musztardy, np. z dodatkiem chili


Piersi umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno garnka wylać odrobinę oleju. Gdy zacznie wrzeć to dodać mięso. Kawałki piersi kurczaka przesmażyć na lekko złoty kolor. Następnie wyjąć je i do tego samego garnka dodać masło. Gdy się rozpuści to wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę ze sobą przesmażyć. Na sam koniec dodać zimne mleko, śmietanę i musztardę. Całość zagotować. Jeśli sos za mocno się zagęści - dodać połowę lub całą szklankę wody. Na sam koniec dodać przesmażone mięso i całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Powyższe danie podawać z ryżem lub kaszą. 



Drukuj przepis