poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sernik truskawkowy (dwukolorowy)


Pyszny, kremowy i różowy sernik na zimno z masą twarogową i truskawkową. Do poniższego ciasta możecie wykorzystać mrożone truskawki (tylko wcześniej należy je odmrozić). Sernik idealny na gorące dni :)


Składniki:

(na białą masę)
1 kostka twarogu (250 g)
250 g jogurtu bałkańskiego
3 łyżki serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 szklanka wrzącej wody
6 łyżeczek żelatyny (płaskich)

(na truskawkową masę)
500 g obranych truskawek
200 g śmietany 30%
sok z połowy cytryny
cukier puder (do smaku)
6 łyżeczek żelatyny
1/4 szklanka wrzącej wody

(na spód)
120 g ciasteczek zbożowych
50 g roztopionego masła


1. Na samym początku rozpuścić masła, a ciasteczka pokruszyć (ja użyłam blendera). Do pokruszonych ciasteczek dodać rozpuszczone masło i wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wyłożyć spód formy o średnicy 24 cm. 


2. Następnie zmielić twaróg i dodać do niego mascarpone oraz jogurt bałkański. Wszystko ze sobą zmiksować, a na sam koniec dodać cukier puder i ponownie wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i gdy przestygnie powoli wlać ją do masy twarogowej. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną białą masę wylać na spód ciasteczkowy i wstawić na 30 minut do lodówki.



3. W międzyczasie przygotować masę truskawkową - najpierw zmiksować truskawki i lekko je zagotować. Gdy masa będzie lekko gorąca wlać do niej rozpuszczoną żelatynę i wszystko ze sobą połączyć (już nie gotować!) i przestudzić.


4.  Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania wsypać cukier puder i dodać po łyżce musu truskawkowego. Miksować na bardzo niskich obrotach. Gdy wszystko się ze sobą połączy, dodać sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Przygotowaną masę przelać na sam wierzch ciasta. Ciasto umieścić w lodówce i 
poczekać, aż stężeje. 


5. Przed podaniem można udekorować miętą i truskawkami. 

Drukuj przepis