Pyszne, miękkie, aromatyczne piersi kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem zielonego groszku i pieczarek. Danie warte wypróbowania - dosyć szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne!
Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje.
Składniki na 4 porcje:
2 duże piersi z kurczaka
1 puszka groszku konserwowego
200 g pieczarek
1 czerwona cebula
posiekany koperek
olej do smażenia
mąka krupczatka do obtaczania
1 łyżka ketchupu
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
3 łyżki śmietany 18%
papryka ostra
sól, pieprz
Piersi umyć, osuszyć i każdą przekroić na 2 części (łącznie powstaną 4 kawałki). Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Przygotowane mięso obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć piersi z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Wszystko razem chwilę ze sobą smażyć. Następnie mięso, cebulę i olej wlać do garnka. Wszystko zalać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po około 15 minutach dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Ponownie kilka minut dusić pod przykryciem. Na sam koniec dodać odcedzony groszek, 1 łyżkę ketchupu i 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki. Posmakować sos i ewentualnie doprawić. Na sam koniec dodać 3 łyżki śmietany 18% i gotować jeszcze 2-3 minutki. Przygotowaną potrawkę podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz