sobota, 21 czerwca 2014

Pomidorowe udka z sałatką z sałaty masłowej i pomidora w sosie jogurtowym (kurczak)


Pomidorowe, miękkie i bardzo smaczne - udka zapiekane w piekarniku. Danie dla osób, które chcą przygotować dosyć szybki obiad. Przepis dodaje do akcji Pudliszki -Pomidorowe inspiracje.


Składniki na 4 porcje:

do przygotowania mięsa
4 udka z kurczaka
3 łyżki ketchupu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowe
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
mieszanka suszonych warzyw 
suszony koperek
1 ząbek czosnku

do przygotowania sałatki
pół główki sałaty masłowej
2 podłużne pomidory
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny
posiekany szczypiorek



Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec dodać plasterki czosnku. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć na dno miski. Następnie pomidory pokroić na półplasterki. W miseczce przygotować sos jogurtowy: do jogurtu dodać sól, pieprz i sok z cytryny (wszystko wymieszać). Przygotowanym sosem polać sałatę masłową, a na sam wierzch ułożyć pokrojone pomidory i posypać posiekany szczypiorek. Upieczone mięso podawać z młodymi ziemniakami i przygotowaną sałatką.








Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Drukuj przepis