niedziela, 8 czerwca 2014

Tortilla z łososiem i szpinakiem


Tortilla to rodzaj cienkiego placka, który może być stosowany jako baza do innych potraw. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne tortille z dodatkiem łososia i warzyw. Połączenie łososia i szpinaku - na pewno Was nie zawiedzie. 
Przepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4!


Składniki na 2 porcje:

250-300 g świeżego łososia
2 pomidory
1 ogórek kiszony lub świeży
2 garście świeżego szpinaku
sos czosnkowy (1/2 szklanki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku)
4 sztuki tortilli
sól, pieprz
przyprawa do sałatek
sok z 1/2 cytryny
olej do smażenia


Łososia umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem, przyprawą do sałatek i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć łososia. Gdy mięso się zetnie - przygotowanego łososia wstawić na 15 minut do piekarnika  (rozgrzanego do 180°C). W międzyczasie przygotować sos czosnkowy, tzn. jogurt wymieszać z majonezem i posiekanym w bardzo drobną kostkę ząbkiem czosnku. Pomidora umyć, przeciąć na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i osuszyć. Ogórka pokroić w słupki. Placki tortilli posmarować sosem czosnkowym, następnie dodać szpinak, ogórka, pomidora, a na sam koniec kawałki łososia. Każdą zrolowaną tortillę owinąć w folię aluminiową, aby podczas jedzenia nic nie wyleciało. Przygotowane tortille wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (do 165°C). Od razu podawać. Jeżeli lubicie dużo sosu - to polejcie nim ciepłe tortille. 




przygotowaną tortillę zwijać w lewą stronę


Czas na szpinak 4!

Drukuj przepis