Miękkie, delikatne i puszyste - pianki o smaku truskawkowym. Banalnie proste do przygotowania.
Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek.
Składniki:
1/2 kg truskawek bez szypułek
1/3 szklanki cukru (jeżeli lubicie mało słodkie desery - to trzeba dodać mniej cukru!)
sok z połowy cytryny
4 łyżki żelatyny
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Przygotowaną masę podgrzać. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzącej wody. Gdy masa truskawkowa będzie gorąca to wlać rozpuszczoną żelatynę - wymieszać i już nie gotować. Przygotowaną masę przelać do foremki wyłożonej wcześniej folią, np. aluminiową. Jeżeli macie tylko zwykłą folię to pozostawcie masę do ostygnięcia i dopiero gdy przestygnie przelejcie ją do formy. Umieścić w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w zgrabne prostokąty.
Ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuń