Gofry z poniższego przepisu idealnie smakują od razu po upieczeniu, ponieważ są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Takie gofry możecie podać z cukrem pudrem oraz owocami, np. malinami i borówkami. Lubię przygotowywać gofry, ponieważ są to małe wypieki, które samym zapachem już kuszą do jedzenia :) Zachęcam do pieczenia!
Składniki:
2 płaskie szklanki mąki pszennej (280 g)
2 płaskie łyżki domowego cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 duże jajka
szczypta soli
do podania
cukier puder, np. z ksylitolu
maliny, borówki
Białka oddzielić od żółtek. Białka przelać do miski, wsypać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie białka przełożyć do innego naczynia. Do miski dodać pozostałe składniki. Wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać ubite białka. Miksować na najniższych obrotach miksera! W międzyczasie rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta. Smażyć, aż do zarumienia gofrów. Upieczone gofry przełożyć na kratkę, aż do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz