wtorek, 31 stycznia 2017

Tagiatelle ze szpinakiem i tuńczykiem w sosie śmietanowym


Dzisiaj pomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - makaron tagiatelle podany ze szpinakiem, sosem śmietanowym oraz tuńczykiem z puszki. Wiem, że danie może nie wyglądać zbyt atrakcyjnie, ale smakiem wszystko wynagrodzi! :)



Składniki na 2-3 porcje:
makaron typu tagiatelle
około 150 g świeżego szpinaku
1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) w temp. pokojowej
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ząbki czosnku
odrobina oleju
sól, pieprz


Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć czosnek. Następnie dodać szpinak. Całość smażyć, aż do momentu skurczenia liści. Na sam koniec wlać śmietanę i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. W międzyczasie makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Tuńczyk odsączyć z nadmiaru wody. Do sosu śmietanowo-szpinakowego dodać makaron. Całość jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Przygotowany makaron przełożyć na talerz i dodać do niego kawałki tuńczyka z puszki. Od razu podawać. 


Gotowy makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym


Drukuj przepis