niedziela, 29 stycznia 2017

Gofry jaglane


Gofry idealne dla osób, które nie tolerują glutenu - przygotowane na bazie mąki jaglanej oraz ziemniaczanej. Poniższe gofry idealnie się pieką i świetnie smakują posypane dużą ilością cukru pudru oraz podane z domowym sosem owocowym, np. malinowym. Nie będę ukrywać, że gofry przygotowane na mące jaglanej są nieco inne w smaku, a także bardziej suche, niż te przygotowane na mące pszennej.  


Składniki na 5 sztuk:
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
1 i 1/4 szklanki mąki jaglanej (150 g)
3 duże jajka
3 łyżki cukru, np. ksylitolu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki oleju roślinnego
1/3 szklanki mleka

do dekoracji
cukier puder
domowy sos owocowy*


Do miski wsypać mąki, sodę, cukier, wlać olej, mleko oraz wbić jajka. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Rozgrzać gofrownicę (bardzo mocno!). Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta. Po wylaniu ciasta, zamknąć gofrownicę i przytrzymać ją około 10 sekund. Następnie puścić i poczekać, aż gofry zarumienią się. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i polać sosem owocowym.

*Do przygotowania domowego sosu owocowego będzie potrzebować, np. maliny. Wystarczy mrożone maliny przesypać do rondelka. Zalać odrobiną wody. Całość gotować, aż do miękkości owoców. Na sam koniec posłodzić do smaku i całość zalać odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Garnek ponownie wstawić na gaz i poczekać, aż sos lekko zgęstnieje. 

Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany




Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis