niedziela, 8 stycznia 2017

Ciasteczka bakaliowe bez cukru


Jeżeli Waszym postanowieniem noworocznym jest detoks od cukru i kupnych słodyczy, a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do przygotowania domowych ciasteczek bakaliowych bez dodatku tłuszczu oraz cukru. Do ich przyrządzenia nie będzie potrzebny mikser ani specjalne foremki. Wbrew pozorom ciasteczka bez cukru są słodkie (zasługa bakalii) i chrupiące. 



Składniki na porcje dla 2 osób:
50 g nasion (np. 15 g pestek dyni, 35 g jasnego sezamu)
1 łyżka otrębów żytnich 
30 g zmielonych migdałów 
20 g suszonych śliwek
20 g rodzynek
30 g daktyli
1 jajko


Na suchej patelni podprażyć sezam wraz z pestkami dyni. Ostudzić. Do miski przesypać podprażone nasiona, dodać starte migdały, rodzynki i pocięte na mniejsze kawałki śliwki oraz daktyle. Na sam koniec wbić jajko i masę ze sobą wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formułując kulkę, którą należy spłaszczyć*. Piec około 10-15 minut w 180ºC (aż do zarumienienia). Podawać po ostudzeniu. 

*Z podanych składników przygotowałam 8 dużych ciasteczek
Masa przed i po wymieszaniu





Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis