Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na kotlety mielone wymieszane z podsmażoną cebulką oraz pieczarkami. Dzisiaj zachęcam do nieco innej wersji mielonych kotletów nadzianych farszem pieczarkowym. Poniższe kotlety idealnie smakują podane z sosem pieczarkowym oraz ziemniakami lub ugotowaną komosą ryżową. Szczerze polecam :)
Składniki na 4 porcje(8 kotletów):
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
1/3 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka posiekanej, zielonej pietruszki
150 g pieczarek
1 mała cebula
sól, pieprz
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i drobno w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Lekko zeszklić cebulkę. Następnie dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy pieczarki będą miękkie to patelnię zdjąć z ognia. Wsypać pietruszkę, farsz wymieszać i ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wlać wodę i wbić jajko. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka – wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić kotlety. Mocno spłaszczyć i na środek mięsa mielonego położyć (lekko "wbijając" w mięso) farsz pieczarkowy. Całość zawinąć i uformować kulkę. Lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Najlepiej pod koniec smażenia, wbić widelec w środek mięsa, aby wypłynął nadmiar wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz