Brukselka to warzywo, które według mnie nie jest zbyt często
wykorzystywane w kuchni. Sama jako dziecko nie przepadałam za tymi „zielonymi
kulkami”. Jednak z czasem moje smaki się zmieniły, a brukselka zagościła na
stałe w mojej kuchni. Dzisiaj chce Wam pokazać przepis na przygotowanie
smażonej brukselki wraz z dodatkiem suszonej żurawiny oraz płatków migdałowych.
Przekąska na słono, która idealnie smakuje podana prosto z patelni jak i na
zimno. Ponadto pamiętajcie o tym, że brukselka to warzywo o niskiej wartości
energetycznej, a także zawierające bardzo dużą ilość błonnika, więc jeżeli się
odchudzacie to brukselka powinna na stałe zagościć na waszym stole :)
Składniki na 2 porcje:
0,5 kg brukselki
1 spora garść suszonej żurawiny
1 spora garść płatków migdałowych
sól, pieprz
olej, np. z chili do smażenia
Brukselkę obrać z wierzchnich liści, umyć i pokroić na
połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości brukselki). Na patelnię wlać
olej i dodać brukselkę, żurawinę, a na sam koniec płatki migdałowe. Całość
posolić i popieprzyć. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż brukselka będzie
lekko miękka. Jeśli brukselka lub płatki zaczną przywierać do patelni, to dodajcie odrobinę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz