poniedziałek, 16 stycznia 2017

Smażona brukselka z żurawiną i płatkami migdałowymi


Brukselka to warzywo, które według mnie nie jest zbyt często wykorzystywane w kuchni. Sama jako dziecko nie przepadałam za tymi „zielonymi kulkami”. Jednak z czasem moje smaki się zmieniły, a brukselka zagościła na stałe w mojej kuchni. Dzisiaj chce Wam pokazać przepis na przygotowanie smażonej brukselki wraz z dodatkiem suszonej żurawiny oraz płatków migdałowych. Przekąska na słono, która idealnie smakuje podana prosto z patelni jak i na zimno. Ponadto pamiętajcie o tym, że brukselka to warzywo o niskiej wartości energetycznej, a także zawierające bardzo dużą ilość błonnika, więc jeżeli się odchudzacie to brukselka powinna na stałe zagościć na waszym stole :)



Składniki na 2 porcje:
0,5 kg brukselki
1 spora garść suszonej żurawiny
1 spora garść płatków migdałowych
sól, pieprz
olej, np. z chili do smażenia


Brukselkę obrać z wierzchnich liści, umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości brukselki). Na patelnię wlać olej i dodać brukselkę, żurawinę, a na sam koniec płatki migdałowe. Całość posolić i popieprzyć. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż brukselka będzie lekko miękka. Jeśli brukselka lub płatki zaczną przywierać do patelni, to dodajcie odrobinę wody.





Drukuj przepis