środa, 11 stycznia 2017

Sałatka z ryżem i selerem konserwowym na słodko


Sałatka z ryżem, selerem konserwowym, kukurydzą, ananasem i papryką to pomysł na sycącą przekąskę na słono. Poniższa sałatka jest w szybka w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczna. Idealna na drugie śniadanie. 


Składniki na porcję dla 6 osób:
1/2 szklanki surowego ryżu basmati
1 duża pierś z kurczaka
ćwierć świeżego ananasa
1/2 puszki kukurydzy
1 słoiczek selera konserwowego
1/2 czerwonej papryki
2-3 łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz


Do małego garnka wlać wodę, posolić, popieprzyć, dodać liście laurowe, ziele angielskie i umytą pierś z kurczaka. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć i ostudzić. Do miski dodać odcedzonego selera, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę. obranego i pokrojonego na mniejsze części ananasa, odcedzoną kukurydzę i pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć i za pomocą majonezu oraz jogurtu połączyć ze sobą. W razie potrzeby sałatkę mocniej doprawić. Schłodzić przed podaniem.



Drukuj przepis