środa, 25 stycznia 2017

Sałatka z komosą ryżową, tuńczykiem i karmelizowaną czerwoną cebulką


Sałatka z komosą ryżową, tuńczykiem, karmelizowana czerwoną cebulką oraz posiekaną zieloną pietruszką to pomysł na sycącą oraz bardzo smaczną przekąskę na słono. Warto dodać, że komosa ryżowa (inaczej zwana quinoą) jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego też jest alternatywą do białka pochodzącego ze zwierząt. Quinoa ma lekko słodki smak, w związku z tym nada się idealnie do słodkich jak i słonych dań. 





Składniki:
1/2 szklanki suchej komosy ryżowej (90 g)
1 szklanka wody
puszka tuńczyka w oleju
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
odrobina oleju


Komosę ryżową przepłukać, aż do momentu uzyskania czystej wody. Odcedzić, przesypać do garnka, zalać szklanką wody i odrobinę posolić. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Następnie garnek zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem, aż do ostudzenia. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać cebulkę. Smażyć, aż do miękkości cebuli. Na sam koniec wlać sos sojowy. Całość wymieszać. Z tuńczyka odsączyć odrobinę oleju. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do miski przesypać ugotowaną komosę, tuńczyka, cebulę oraz zieloną pietruszkę. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie sałatkę doprawić odrobiną soli oraz pieprzem. 

Gotowanie komosy ryżowej oraz smażenie czerwonej cebuli
Sałatka przed wymieszaniem