piątek, 27 stycznia 2017

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i czerwoną cebulką


Sałatka idealna na piątkowe śniadanie - świeży szpinak, czerwona cebulką i gotowane jajka polane sosem jogurtowo-musztardowym oraz posypane podprażonym sezamem. Pomysł na prostą do przygotowania i bardzo smaczną sałatkę. 


Składniki:
3 garście świeżego szpinaku
1 mała czerwona cebulka
2 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki sezamu

sos
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
ewentualnie sól oraz pieprz


Szpinak umyć, osuszyć i ewentualnie rozerwać na mniejsze części. Cebulkę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Jajka obrać i każde przekroić na 4 części. Jogurt, majonez i musztardę wymieszać ze sobą. Ewentualnie sos doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać suchą patelnię i podrumienić sezam. Szpinak przełożyć na talerze bądź do miski. Następnie ułożyć cebulkę, pokrojone jajka. Całość przed podaniem polać sosem i posypać podprażonym sezamem.  




Drukuj przepis