wtorek, 24 stycznia 2017

Owocowe crumble - bez mąki, cukru


Już od jakiegoś czasu chciałam wypróbować przepis na owocowe crumble - bez dodatku cukru, mąki czy masła. Jestem zaskoczona smakiem kruszonki - idealnie chrupkiej, a zarazem bardzo sycącej ;) Do przepisu wykorzystałam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Warto dodać, że jest to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która charakteryzuje się niską wartością energetyczną, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dlatego też, ksylitol polecany jest cukrzykom oraz osobom odchudzającym się :)




Składniki na formę do tarty o średnicy do 26 cm:
około 450 g mrożonych owoców (śliwek, truskawek, porzeczki, rabarbaru)
1/2 szklanki kaszy jaglanej (90 g)
3/4 szklanki wody
90 g wiórek kokosowych
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ksylitolu
szczypta soli


Kaszę jaglaną przepłukać i przelać wrzącą wodą. Przygotowaną kaszę przesypać do garnuszka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie większość płynu to garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż kasza ostygnie. Mrożone owoce przesypać do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, cynamonu i oleju. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki kruszonki. Układać na mrożonych owocach. Całość piec w 180ºC przez około 30-35 minut (aż do lekkiego zarumienienia). Ksylitol zmielić w maszynce do mielenia kawy. Przed podaniem całość posypać cukrem pudrem z ksylitolu.







Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis