Jeżeli chcecie ograniczyć cukier, a bardzo lubicie słodycze to zachęcam do przygotowania kulek daktylowych wraz z dodatkiem amarantusa. To kolejna propozycja na coś słodkiego, bez użycia cukru. Zachęcam do kliknięcia tutaj, aby zobaczyć przepisy na inne, zdrowe słodkości.
Składniki na 15 sztuk:
35 g amarantusa ekspandowanego
75 g daktyli + 1 szklanka wody
55 g orzechów (np. brazylisjkie, włoskie)
1 łyżeczka gorzkiego kakao
Daktyle przesypać do małego rondelka, zalać wodą i gotować, aż do wyparowania większości płynu. Od razu zmiksować na gładką masę. Orzechy zmielić. Daktyle, orzechy, gorzkie kakao i amarantus wymieszać ze sobą. Za pomocą dłoni ulepić małe kulki. Wstawić do lodówki. Kulki daktylowe podawać po schłodzeniu.
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz