wtorek, 10 stycznia 2017

Kulki daktylowe z amarantusem


Jeżeli chcecie ograniczyć cukier, a bardzo lubicie słodycze to zachęcam do przygotowania kulek daktylowych wraz z dodatkiem amarantusa. To kolejna propozycja na coś słodkiego, bez użycia cukru. Zachęcam do kliknięcia tutaj, aby zobaczyć przepisy na inne, zdrowe słodkości. 



Składniki na 15 sztuk: 
35 g amarantusa ekspandowanego
75 g daktyli + 1 szklanka wody
55 g orzechów (np. brazylisjkie, włoskie)
1 łyżeczka gorzkiego kakao


Daktyle przesypać do małego rondelka, zalać wodą i gotować, aż do wyparowania większości płynu. Od razu zmiksować na gładką masę. Orzechy zmielić. Daktyle, orzechy, gorzkie kakao i amarantus wymieszać ze sobą. Za pomocą dłoni ulepić małe kulki. Wstawić do lodówki. Kulki daktylowe podawać po schłodzeniu. 





Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis