sobota, 28 stycznia 2017

Krupnik na podróbkach (żołądkach drobiowych)


Krupnik na podróbkach to pomysł na sycącą i prostą do przygotowania zupę, która będzie idealnie smakować w zimne i chłodne dni ;) Nie bójcie się przygotowywać dań z wykorzystaniem żołądków drobiowych. Podróbki są tanie, a także świetnie smakują, np. podane jako gulasz.


Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób:
niepełna 1 szklanka kaszy jęczmiennej (około 150 g)
 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych
0,3 kg włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera oraz pora)
3 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżeczki domowej wegety
2 liście laurowe
sól, pieprz
2 l wody

posiekana zielona pietruszka do dekoracji


Kaszę i żołądki opłukać. Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i wsypać kaszę oraz żołądki. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości żołądków. Jeśli pojawią się szumy to należy je zebrać. W międzyczasie marchewkę, pietruszkę oraz seler umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Por umyć i pokroić w talarki. Miękkie żołądki wyjąć z garnka i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć żołądki i wsypać włoszczyznę. Całość posolić, popieprzyć i dodać domową wegetę. Ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pod sam koniec gotowania, do zupy dodać ziemniaki. Gotować jeszcze kilka minut, aż do miękkości ziemniaków. Przed podaniem posmakować i ewentualnie doprawić. Podawać z posiekaną zieloną pietruszką. 




Drukuj przepis