niedziela, 25 września 2016

Rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami

 

Ciasto idealne do niedzielnej kawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ Ciasto, które musicie wypróbować :) Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin. 



Składniki*:

"biszkopt" bezowy
4 białka jaj
1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)

krem
1 opakowanie śmietany 30% (200 g)
200 g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

do przełożenia i dekoracji
250 g świeżych malin
cukier puder

*blacha o wymiarach 20 x 40 cm



Na samym początku przygotować "biszkopt" bezowy: białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać partiami zwykły cukier. Cały czas miksować, aż do rozpuszczenia cukru. Pod sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozsmarować ciasto. Piec około 15 minut w 150ºC, a następnie 15 minut w 165ºC. Gorący biszkopt bezowy przełożyć do góry nogami na czysty arkusz papieru do pieczenia, od spodu oderwać papier i delikatnie zrolować ciasto. Rolada na pewno się połamie, ale w ogóle się tym nie przejmujcie** Spód pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone. Cały czas miksować. Pod sam koniec wsypać cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszać. Delikatnie rozłożyć biszkopt, cały spód posmarować kremem, następnie na środek wyłożyć trochę więcej kremu, ułożyć maliny, ponownie krem (ale tym razem na same maliny) i maliny. Delikatnie zrolować. Boki nadziać resztą kremu.  Przygotowaną roladę posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Kroić po mocnym schłodzeniu. 

** bezowy biszkopt jest bardzo delikatny, dlatego popęka podczas rolowania. Po nadzianiu kremem, udekorowaniu cukrem pudrem i schłodzeniu - pęknięcia nie będą "rzucać się" w oczy :) Sprawdzone!


Przygotowywanie bezowego spodu
Od lewej strony: spód przed upieczeniem, po upieczeniu i po zrolowaniu oraz przełożeniu kremem
Najpierw krem na całym spodzie, następnie na środek maliny,  krem na same maliny i ostatnia warstwa malin


Drukuj przepis