czwartek, 8 września 2016

Sos kurkowy - idealny do pieczonego mięsa, makaronu lub pieczywa


Sos kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa, makaronu jak i do podania ze świeżym pieczywem. Uwierzcie mi na słowo, że taki sos jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i aromatyczny.  



Składniki na 4 porcje:
około 400 g świeżych kurek
1 średniej wielkości cebula
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 szklanka wody
1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżki posiekanej pietruszki
2 płaskie łyżeczki mąki (do zagęszczenia)


Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać cebulę, lekko posolić i zeszklić ją. W międzyczasie kurki umyć. Najlepiej włożyć je do ciepłej wody wraz z dodatkiem soli i odsączyć. Większe kurki przekroić na dwie części. Gdy cebula się zeszkli to dodać kurki i łyżkę masła. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie do kurek wlać szklankę wody. Całość posolić i popieprzyć. Jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Do śmietany dodać mąkę i trochę gorącego wywaru z kurek. Dokładnie wymieszać, ponieważ nie może być żadnych grudek. Na sam koniec do kurek wlać śmietanę i dodać posiekany koperek oraz pietruszkę. Całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. 

Przygotowywanie sosu: podsmażanie cebulki, kurek i gotowy sos kurkowy


Drukuj przepis