sobota, 10 września 2016

Pstrąg łososiowy z piekarnika



Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia pieczonego pstrąga łososiowego, którego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut :) Pieczony pstrąg jest bardzo soczysty i jak dla mnie smaczniejszy niż łosoś. Pomijając to, że pstrąg łososiowy jest o wiele tańszy niż łosoś. Podczas pieczenia, naczynia żaroodpornego nie trzeba przykrywać żadną pokrywką.





Składniki na 2 porcje:

1-2 filety pstrąga łososiowego ze skórką (około 0,3 kg)

sól, pieprz
sok z cytryny


Filety z pstrąga umyć, osuszyć i przekroić na dwie części, nie nacinając skóry. Uwaga: nie trzeba z pstrąga usuwać łusek, ponieważ skóra "przyklei się" do naczynia żaroodpornego. Pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut. Następnie skropić sokiem z cytryny. Przygotowane filety z pstrąga przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 225°C przez około 15-17 minut. Gotowy pstrąg musi zmienić kolor na jasnoróżowy. Upieczonego pstrąga delikatnie przekroić wzdłuż nacięcia, usunąć skórkę i filety z ryby przełożyć na talerz. Podawać z frytkami i ulubioną surówką.





Drukuj przepis