Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie kalafiora to zachęcam do przygotowania wegetariańskiej sałatki. Wystarczy, że wymieszacie ugotowanego kalafiora z pomidorami, koperkiem i serem feta. Taka sałatka najlepiej smakuje z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku.
Składniki na 4 porcje:
1 mały kalafior
2 pomidory malinowe
ok. 100 g sera typu feta
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
Kalafiora ugotować al dente we wrzącej wodzie. Przestudzić. Pokroić na mniejsze różyczki. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Ser typu feta pokroić w kostkę. Do miski wsypać kalafiora, dodać pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku i koperek. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Do warzyw dodać sos majonezowo-jogurtowy. Całość wymieszać. Sałatkę schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz