niedziela, 11 września 2016

Kokosowy pudding z nasionami chia


Kokosowy pudding z nasionami chia to pomysł na bardzo smaczny deser. Lekko kremowy, a zarazem galaretowaty. Prosty i łatwy do przygotowania :) Wystarczy nasiona chia zalać mlekiem i mleczkiem kokosowym, wymieszać oraz schłodzić. Polecam!



Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:
1 puszka mleczka kokosowego lub kremu kokosowego (400 ml)
100 ml mleka
4 płaskie łyżki nasion chia
1 łyżka miodu, np. rzepakowego
2 łyżeczki syropu waniliowego
owoce do dekoracji, np. świeże figi, maliny


Mleczko kokosowe i zwykłe mleko przelać do naczynia. Dodać miód, syrop i nasiona chia. Za pomocą trzepaczki wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do szklanek/małych literatek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Co jakiś czas, masę przemieszać, aby nasiona chia równomiernie napęczniały. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami, np. plasterkami figi i malinami. 


Mieszanie nasion chia



Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis