czwartek, 3 marca 2016

Sałatka z brokułem, pomidorkami i udkami w przyprawie gyros


Ostatnio przeglądając lodówkę zauważyłam - brokuła. Pierwsza myśl - zjem go na ciepło, ale... miałam ochotę na coś bardziej pożywnego :) I takim to oto sposobem powstała sałatka z brokułem, pomidorkami oraz udkami kurczaka zamarynowanymi w przyprawie gyros. Całość polecam posypać podprażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie przed podaniem polać sosem czosnkowym. 


Składniki na porcje dla 4 osób:
2 małe brokuły (lub 1 duży)
0,5 mięsa z udek kurczaka (waga bez kości i skórek)
150 g pomidorków koktajlowych
3-4 łyżki płatków migdałowych
przyprawa gyros
olej do smażenia
sól, pieprz

ewentualnie 
 1 mały jogurt naturalny + 2 ząbki czosnku


Kilka godzin wcześniej udka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić przyprawą gyros, pieprzem i zalać odrobiną oleju. Wymieszać i odstawić. Następnie usmażyć na patelni, ostudzić. Brokuł umyć, pokroić na mniejsze różyczki, gotować kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie, a po ugotowaniu przelać zimną wodą (zahartować). Należy pamiętać o tym, że ugotowany brokuł musi być lekko twardy. Do miski lub na talerze wysypać część różyczek brokuła, następnie ułożyć połówki pomidorków koktajlowych, podsmażone kawałki udek z kurczaka oraz pozostałe różyczki brokuła. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i udekorować nimi wierzch sałatki. Gotową sałatkę schłodzić. Przed podaniem ewentualnie polać sosem czosnkowym (jogurt wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnku). 



Drukuj przepis