piątek, 11 marca 2016

Makaroniki króliczki z kremem czekoladowym (macarons bunny's)


Słodkie, małe i bardzo smaczne makaroniki w kształcie króliczków. Przełożone kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Takie makaroniki przypadną do smaku dzieciom jak i dorosłym. Słodkość idealna na święta wielkanocne. Szczerze polecam! P.S. Makaroniki naprawdę świetnie się prezentują, ale niestety ich przygotowanie oraz dekorowanie jest bardzo czasochłonne. 


Składniki:

makaroniki
100 g białek (u mnie z 2 dużych + 1 średniego jajka)
110 g mąki migdałowej (drobno zmielonej!)
200 g cukru pudru
50 g zwykłego cukru
odrobina czerwonego barwnika w żelu

krem
250 g serka mascarpone 
50 g gorzkiej czekolady

dekoracja
perełki cukrowe (srebrne, złote)


Makaroniki
24 godziny przed pieczeniem, białka oddzielić od żółtek. Przygotowane i odważone białka przelać do małej miseczki i zostawić w ciepłym pomieszczeniu (bez przykrycia!). Białka muszą lekko zgęstnieć. Następnie białka przelać do miksera. Ubić na sztywną i gęstą pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo zwykły cukier. Miksować na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana z białek połączy się z cukrem to dodać odrobinę czerwonego barwnika. Delikatnie wymieszać. Następnie dodać partiami cukier puder wymieszany z mąką migdałową i całość wymieszać ze sobą (za pomocą szpatułki/drewnianej łyżki!). Masa powinna być lekko rzadka. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Przygotowaną masę przełożyć do szprycy i wyciskać makaroniki*. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu pomiędzy makaronikami, ponieważ lekko się rozleją na boki. Przygotowane makaroniki odstawić na 60-90 minut** w ciepłe miejsce do podsuszenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150ºC. Piec około 10-15 minut*** (wszystko zależy od piekarnika i wielkości makaroników). Jeżeli po upieczeniu, makaroniki są od spodu klejące należy wydłużyć czas pieczenia. Upieczone makaroniki studzić w uchylonym piekarniku. Po upieczeniu delikatnie odlepić od papieru.

Krem
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Za pomocą miksera ubić serek mascarpone z czekoladą (1 łyżkę czekolady odłożyć do dekoracji!). Przygotowany krem schować do lodówki.

Dekorowanie
Najlepiej dekorować makaroniki przed przełożeniem kremem. Końcówkę wykałaczki namoczyć w czekoladzie (najlepiej, gdy czekolada jest lekko ciepła). Delikatnie narysować oczy i wąsy. Perełki cukrowe przykleić za pomocą odrobiny czekolady. Srebrne perełki użyć jako noski, a złote jako ogonki. Udekorowane makaroniki ułożyć na blaszce i poczekać kilkanaście minut (czekolada musi zastygnąć!). Kilka godzin przed podaniem, makaroniki przełożyć kremem czekoladowym. Złączyć główkę z uszkami wraz z tyłem króliczka. Makaroniki podawać schłodzone, od razu po wyjęciu z lodówki. 





*na samym początku należy wycisnąć same kółka, o średnicy około 2,5-3 cm; następnie do połowy makaroników dodać uszka, tj. 2 kreski lekko oddalone od siebie.

**czas suszenia może się wydłużyć; jeżeli po dotknięciu makaroniki nie kleją się do palców to są idealnie wysuszone; dobre wysuszenie - gwarancja na utworzenie charakterystycznej "koronki"

***czas pieczenia zależny jest od dwóch czynników: wielkości makaroników oraz użytego piekarnika. W przypadku piekarników gazowych należy piec w lekko uchylonych drzwiczkach. Czas pieczenia raczej będziecie musieli wydłużyć (do około 20 minut). W przypadku piekarników elektrycznych należy piec za pomocą termoobiegu, przy zamkniętych drzwiczkach. Czas pieczenia należy kontrolować. 


Przepis na makaroniki ze strony mojewypieki
Pomysł na kształt makaroników ze strony raspberricupcakes

Drukuj przepis