środa, 2 marca 2016

Deser z jogurtem naturalnym, jabłkami i herbatnikami


Prosty i szybki deser na zimno na bazie jogurtu naturalnego, herbatników i jabłek. Poniższy deser to taka błyskawiczna szarlotka. Wystarczy składniki ułożyć warstwami. Deser najlepiej smakuje podany schłodzony. 



Składniki na 4 porcje:
1 duży jogurt naturalny (400 g)
3 słodkie jabłka
2 paczki herbatników pełnoziarnistych (100 g)
odrobina soku z cytryny
2 garście rodzynek
cynamon




Herbatniki zmielić, np. za pomocą blendera. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka skropić sokiem z cytryny, posypać odrobiną cynamonu i wymieszać z rodzynkami. Na dno pucharków układać warstwami: starte jabłka, zmielone herbatniki i jogurt. Wierzch deseru ozdobić startymi jabłkami. Przygotowany deser schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania, ponieważ rodzynki namiękną, a herbatniki lekko namiękną. Jeżeli lubicie słodkie desery to przed podaniem, deser polejcie miodem. 



Drukuj przepis