czwartek, 10 marca 2016

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i papryką w piwnej zalewie


Biała kiełbasa zapiekana z cebulką oraz czerwoną papryką to pomysł na wielkanocne danie jak i szybki do przygotowania obiad. Biała kiełbasa zapiekana w poniższy sposób nabierze lekkiego piwnego zapachu. Takie danie możecie podać z ostrą musztardą oraz ciemnym pieczywem. 


Składniki:
4-6 sztuk białej kiełbasy surowej
2 średniej wielkości cebule
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
0,5 szklanki piwa
1 szklanka wywaru z gotowanej kiełbasy
sól, pieprz
majeranek
odrobina masła


Do garnka wlać wodę, zagotować i włożyć białą kiełbasę. Garnek zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie białą kiełbasę wyjąć. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Dodać 3/4 pokrojonych warzyw. Następnie ułożyć białą kiełbasę, a na sam koniec pozostałe warzywa. Całość posypać solą, pieprzem oraz majerankiem, Zalać piwem i zalewą z garnka (tam, gdzie parzyła się biała kiełbasa). Wstawić do  piekarnika rozgrzanego do 180ºC . Piec 40 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Podawać, np. z ciemnym pieczywem. 


Uwaga: jeżeli lubicie smażoną cebulę to wcześniej podsmażcie ją na patelni wraz z niewielką ilością tłuszczu. Taką cebulę dodajcie do dania 20 minut przed końcem pieczenia!

Drukuj przepis