środa, 30 marca 2016

Roladki drobiowe z pieczarkami i żółtym serem


Zachęcam Was do przygotowania roladek drobiowych z pieczarkami i żółtym serem. To takie oszukane, a zarazem lekko zdrowsze dewolaje. Piersi z kurczaka zawinęłam w folię i upiekłam je w naczyniu żaroodpornym. Takim o to sposobem powstały soczyste i delikatnie drobiowe roladki. 



Składniki*:
 piersi z kurczaka
pieczarki
starty żółty ser
sól, pieprz
olej
folia do pieczenia

Formowanie roladek

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na mniejsze kawałki (z podwójnej piersi powinny powstać 3 kawałki). Mięso rozbić za pomocą tłuczka (najlepiej wyłożyć folią, aby nie zdeformować piersi z kurczaka) i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kotlety wstawić do lodówki na kilka godzin (aby mięso przegryzło się z przyprawami). Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać pieczarki. Przyprawić je solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Ewentualnie można je podlać odrobiną wody. Ostudzić. Rozbite piersi kurczaka położyć na folii do pieczenia, następnie położyć usmażone pieczarki i dodać starty żółty ser. Piersi zwijać dosyć ciasno, przy okazji formułując zgrabne roladki (pamiętajcie o tym, aby końcówki folii zawiązać bądź bardzo mocno zawinąć, aby piersi nie straciły pożądanego kształtu). Przygotowane roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wlać 1 szklankę wody i przykryć pokrywką. Piec przez około 45-50 minut w 180ºC. Po upieczeniu roladki odwinąć z folii. Ewentualnie sos z naczynia żaroodpornego zagęścić i polać nim roladki drobiowe.



Roladki przed i po upieczeniu
*specjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was będzie zależało ile farszu dodacie do roladek. Ja przygotowałam roladki z 1 kg piersi z kurczaka i 300 g pieczarek.