niedziela, 6 marca 2016

Różowe jajka


Różowe jajka będą hitem na moim wielkanocnym stole :) Możecie przygotować je na dwa sposoby: marynować obrane, bez skorupek lub w lekko obtłuczonej skorupce. W przypadku wyboru pierwszej metody uzyskacie całe różowe jajka, a w drugim przypadku - marmurkowe. Zachęcam do takiego podania ugotowanych jajek. Wbrew pozorom zakwas buraczany nie jest zbyt mocno wyczuwalny. 


Składniki:
zakwas buraczany* 
jajka
sól, pieprz
majonez 
szczypiorek
ewentualnie kiełki do dekoracji


Jajka umyć, umieścić w garnku, zalać zimną wodą. Gotować 4 minuty od momentu wrzenia wody. Następnie przelać zimną wodą i ostudzić. Jajka obrać lub delikatnie "rozbić" im skorupkę. Przygotowane jajka włożyć do wysokiego naczynia i zalać zakwasem buraczanym rozrobionym w wodzie, w proporcji 2:1. Marynować kilka godzin (ja dokładnie marynowałam przez 3 godziny). Przed podaniem przeciąć na dwie części. Delikatnie wyjąć żółtka i wymieszać je z odrobiną majonezu oraz posiekanym szczypiorkiem. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać białka jaj. Przed podaniem jajka ułożyć na talerzu przyozdobionym rzeżuchą/kiełkami. 




*Do zmiany koloru 4 jajek użyłam 0,5 l zakwasu buraczanego. 
Ilość zakwasu zależy od tego, do jakiego naczynia włożycie ugotowane jajka.