wtorek, 15 marca 2016

Sałatka z ryżem i kurczakiem na słodko


Łatwa, szybka i bardzo smaczna sałatka z ryżem, kurczakiem, kukurydzą, ananasem i brzoskwinią. Słodka i bardzo sycąca. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to usmażoną pierś z kurczaka zastąpcie ugotowanym mięsem (np. z rosołu). Idealna na drugie śniadanie jak i kolację. Jeśli lubicie sałatki na słodko to musicie ją przygotować :)


Składniki na porcję dla 4-6 osób:
150 g ryżu (surowego)
1 podwójny filet z piersi kurczaka
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 puszka ananasa 
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki oleju


Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, posolić i zagotować. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejszą kostkę, przyprawić solą, pieprzem i zalać odrobiną oleju. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie, mięso usmażyć na patelni i ostudzić. Z ananasa i brzoskwiń odlać sok. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do miski wsypać ryż, kukurydzę, ananasa, brzoskwinie i mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać majonez. Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną sałatkę schłodzić w lodówce. 


Drukuj przepis