poniedziałek, 21 marca 2016

Surówka z czerwonej kapusty i marchewki


Czerwona kapusta to warzywo, które niestety pomijam w kuchni. Ostatnio miałam ochotę na domową surówkę, dlatego też kupiłam czerwoną kapustę i przygotowałam z niej dodatek do obiadu :) Poniższa surówka to połączenie czerwonej kapusty, marchewki i soku z cytryny. Jeżeli lubicie lekko słodkie surówki to ją dosłodźcie. 



Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty (wagowo ok. 0,4-0,5 kg)
1 duża marchewka 
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz


Kapustę umyć, pozbawić wierzchnich liści, głąba i drobno pokroić. Wsypać do miski. Dodać sól i wymieszać. Kapusta musi wyraźnie zmięknąć. Najlepiej dodać trochę więcej soli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do kapusty dodać marchewkę, wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny (na początek z 1/2 cytryny). Całość wymieszać, posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem, dosłodzić bądź dodać sok z drugiej połówki cytryny. Surówkę podawać schłodzoną. 


Drukuj przepis