środa, 16 marca 2016

Placuszki z masą twarogową i owocami


Puszyste, miękkie i bardzo smaczne placki z masą twarogową i świeżymi owocami. Jak dotąd najlepszy przepis na domowe naleśniko-omleciki. Proste i łatwe do przygotowania. Ciasto nie klei się do patelni. Takie placuszki możecie nadziać masą twarogową, dżemem jak i nutellą. Uwaga: zachowują świeżość nawet do 2-3 dni :)


Składniki na około 8-10 placuszków*:

ciasto
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 i 1/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

masa twarogowa
0,5 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
1 małe opakowanie śmietany 300% (200 g)
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią

do dekoracji
owoce (np. truskawki, brzoskwinie z puszki)
dżem, np. wiśniowy
cukier puder


Na samym początku przygotować masę twarogową. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie ser twarogowy trzykrotnie zmielony wymieszać z ubitą śmietaną, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Przygotowaną masę twarogową schłodzić w lodówce. Składniki na ciasto umieścić w misce i za pomocą trzepaczki wymieszać. Musi utworzyć się jednolite, gładkie i w miarę gęste ciasto. Rozgrzać patelnię (lekko posmarowaną olejem). Ciasto wylewać za pomocą chochelki. Jeden placuszek = 1 chochelka. Smażyć na średnim ogniu. Placuszki przewrócić na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. Usmażone placuszki posmarować masą twarogową. Na jednej połówce ułożyć kawałki owoców. Przygotowane placuszki złożyć i posypać cukrem pudrem. Ewentualnie każdy placuszek można posmarować dżemem i dodatkowo masą twarogową (już bez dodatku świeżych owoców). Najlepiej placuszki nadziewać tuż przed samym podaniem. Niewykorzystane placki zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smażenie placuszków


*ilość placuszków zależy od ich wielkości


Przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis