czwartek, 24 marca 2016

Jajka w szynkowych kubeczkach


Bardzo smaczne i efektowne jajka w szynkowych kubeczkach. Do galaretki dodałam marchewkę oraz groszek, dzięki którym poniższa przekąska na zimno jest jeszcze bardziej syta. Jeżeli nie macie pomysłu, co przygotować na Wielkanoc to zachęcam do przyrządzenia terriny z serków wiejskich lub szynki z serkiem chrzanowym w galarecie


Składniki na 4 galaretki:



4 jajka ugotowane na twardo
6 plasterków szynki konserwowej
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 ugotowana marchewka, np. z rosołu
sól, pieprz

galaretka
3 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
5 płaskich łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka octu
1 białko



Klarowanie wywaru

Do zimnego wywaru/rosołu dodać lekko roztrzepane białko i ocet. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się gęsta piana. Wywar przecedzić. Posmakować i ewentualnie doprawić solą bądź pieprzem. Na sam koniec do gorącego wywaru wsypać żelatynę. Rozpuścić ją w sklarowanym wywarze. Pozostawić do ostygnięcia.


Przygotowanie szynkowych kubeczków
Groszek lekko odmrozić. Z marchewki wyciąć kształty lub pokroić w plasterki. Jajka obrać. Na bokach foremek ułożyć kawałki marchewki, następnie położyć przecięte na pół plasterki szynki (1 kubeczek = 1,5 plasterka szynki). Z jajek odciąć końcówki. Jajka włożyć do foremek. Wsypać trochę groszku. Do przygotowanych szynkowych kubeczków wlać zimny wywar (najlepiej do 1/2 wysokości kubeczka). Wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje wsypać resztę groszku i dodać ścięte czubki jajek. Całość zalać galaretką. Wstawić do lodówki. Najlepiej na kilka godzin/całą noc. Przed podaniem obrócić i wyjąć z formy. Ewentualnie ozdobić rzeżuchą. 






Drukuj przepis