niedziela, 13 marca 2016

Muffinki z jabłkami i kruszonką


Miękkie, lekko wilgotne oraz słodkie muffinki z jabłkami i kruszonką. Idealne do kubka z gorącym mlekiem lub kawą. Poniższe muffinki są łatwe i proste do przygotowania. To taki mały jabłecznik "ukryty" w muffinkach.



Składniki na około 16 muffinek:
2 średniej wielkości jabłka  (najlepiej kwaśne)
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki zwykłego cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
sok i skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka

kruszonka
1 łyżka zimnego masła
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki zwykłego cukru


Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać olej, mleko, sok i skórkę z cytryny oraz wbić jajka. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i cynamon. Całość delikatnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przelać do papilotek. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę (składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą). Wierzch muffinek posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 180ºC (do suchego patyczka). 



Przepis ze strony My Tasty Kitchen

Drukuj przepis