wtorek, 4 marca 2014

Krewetki w cieście


Krewetki w cieście to idealny pomysł na kolację dla dwojga! Pyszne, miękkie i lekko chrupiące krewetki - perfekcyjna przekąska. Pomysł na poniższe danie z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam ze strony kuchnia Lidla.

Składniki:

200 g tygrysich krewetek
sól, pieprz
papryka ostra
sok z cytryny
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mleka
1 całe jajko
2 łyżki wiórek kokosowych
olej do smażenia
sos słodkie chili


1. Krewetki umyć i osuszyć. Do miski dodać mąkę, mleko, jajko i wiórki kokosowe. Wszystko ze sobą połączyć. Pod koniec mieszania przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.


2. Każdą krewetkę namoczyć w cieście (najlepiej, aby nie była to zbyt gruba warstwa + w cieście nie zamaczać ogonków!) i wrzucić na głęboki tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron, aż krewetki zmienią kolor na delikatny złoty. Usmażone krewetki przełożyć na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.



3. Przygotowane krewetki najlepiej smakują na ciepło, np. skropione sokiem z cytryny i namaczane w sosie słodkie chili.





Drukuj przepis