wtorek, 22 grudnia 2015

Udka faszerowane pieczarkami, porem i marchewką


Jeżeli lubicie mięso drobiowe to zachęcam Was do przygotowania faszerowanych udek z kurczaka. Wystarczy udka wyluzować i nafaszerować przesmażonymi warzywami. Jeśli macie ochotę na inne danie z wykorzystaniem mięsa drobiowego to zachęcam do przygotowania udek w cytrynach lub duszonych w pysznym, lekko słodkim sosie



Składniki na porcję dla 4 osób*:
1 kg udek z kurczaka (8 sztuk)
100 g pieczarek 
1 marchewka
1 biała część pora
sól, pieprz
żółty ser
olej


Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso (instrukcja obrazkowa tutaj). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Por umyć i pociąć w cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć pieczarki. Gdy lekko zmienią kolor to dodać por oraz marchewkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie podlać odrobiną wody. Gdy warzywa będą lekko miękkie to patelnię zdjąć z ognia. Farsz ostudzić. Następnie wyluzowanie udka nafaszerować warzywami z patelni i plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), przykryć pokrywką i piec około 40 minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę. 



*po 2 udka dla każdej osoby

Drukuj przepis