sobota, 5 grudnia 2015

Zapiekanka gyros



Dzisiaj zaskoczę Was pyszną, szybką i łatwą zapiekanką gyros. To połączenie makaronu, piersi z kurczaka i warzyw. Całość polana sosem majonezowo-ketchupowym i posypana startym, żółtym serem. Do poniższego dania możecie wykorzystać makaron, np. penne, rurki jak i kokardki. 



Składniki:
300 g makaronu, np. świderek trójkolorowych
1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg)
1/2 puszki kukurydzy
3 połówki papryki konserwowej
3-4 ogórki konserwowe
200 g startego żółtego sera
przyprawa gyros
sól, pieprz

sos
4 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki śmietany 18%



Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Przecedzić i przelać zimną wodą. W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Polać olejem i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą gyros. Odstawić na 15-30 minut. Następnie rozgrzać suchą patelnię i przesmażyć kawałki piersi z kurczaka. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i papryki pokroić w kostkę. Składniki sosu wymieszać ze sobą. 



Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć:
 1/3 ugotowanego makaronu
1/3 sosu
przesmażone kawałki piersi z kurczaka
1/3 startego żółtego sera
1/3 ugotowanego makaronu
1/3 sosu
pokrojone warzywa + kukurydzę
1/3 startego żółtego sera
1/3 ugotowanego makaronu
1/3 sosu
1/3 startego żółtego sera

Piec w temperaturze 180ºC. Najlepiej 20-30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia. Ser musi się rozpuścić, a zapiekanka powinna lekko się zarumienić.




Drukuj przepis