wtorek, 1 grudnia 2015

Domowe hamburgery


Dzisiaj pomysł na domowe danie fast food-owe - hamburgery z mięsa wołowego, podane z sałatą lodową, ogórkiem małosolnym, pomidorem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Całość idealnie smakuje z najprostszym sosem ketchupowo-majonezowym. Pycha :) 



Składniki na 4 hamburgery:
bułki hamburgerowe (przepis tutaj)
400 g mięsa mielonego wołowego 
(musi zawierać co najmniej 20% tłuszczu)
4 liście sałaty lodowej
2 czerwone cebule
1 pomidor
1 ogórek małosolny (ewent. konserwowy)
sól, pieprz
olej

sos (majonez + ketchup)


Na początku przygotować bułki (przepis tutaj). Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Pomidora umyć i pokroić w plasterki. Ogórka pokroić w plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulkę (delikatnie przyprószyć ją solą). Mięso wołowe mocno wyrobić za pomocą dłoni. Uformować 4 kulki, które należy bardzo mocno spłaszczyć. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię i partiami smażyć hamburgery (po 3 minuty z każdej strony; smażyć na średnim ogniu; przyprawić pod sam koniec smażenia). Bułki przeciąć na pół. Obie części posmarować sosem (majonez wymieszany z ketchupem w proporcji 1:1). Nałożyć sałatę, następnie gorące mięso, plasterek pomidora, 2-3 plasterki ogórka, przesmażoną cebulę i wierzch bułki. Od razu podawać. 


Mały pomocnik w jedzeniu :)

Rady:
- bułki hamburgerowe możecie przygotować dzień wcześniej,
- mięso wołowe należy przyprawić pod sam koniec smażenia, 
- hamburgery smażyć na suchej patelni; będziecie zaskoczeni ile tłuszczu z nich wypłynie ;)

Drukuj przepis