niedziela, 20 grudnia 2015

Domowa wędlina z łopatki wieprzowej


Tym razem zachęcam Was do przygotowania domowej wędliny z łopatki wieprzowej. Cała masa jest zwarta i bardzo smaczna. Jednak bardziej posmakowała mi wędlina z udek kurczaka, ponieważ była mniej tłusta i bardziej delikatna w smaku. Wędlinę z łopatki możecie pokroić na plasterki i zamrozić. Dzięki temu, zawsze będzie mieć awaryjną porcję mięsa na kanapki. 





Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa:

1 kg łopatki wieprzowej

2 płaskie łyżeczki soli peklującej
1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów
2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
2 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki wody



Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbić. Następnie do mięsa wsypać przyprawy, żelatynę i wlać wodę. Za pomocą dłoni wszystko dokładnie wymieszać. Woda musi wchłonąć się w mięso. Przygotowane kawałki łopatki przełożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Założyć sprężynę i zamknąć szynkowar. Wstawić go na 24 godziny do lodówki (przyprawy muszą się "przegryźć" z mięsem). Następnie do wysokiego garnka wlać wodę i ją zagotować. Umieścić szynkowar. Gotować, starając się utrzymać temperaturę 80ºC. Parzyć około 110 minut. Wędlina jest gotowa, gdy temperatura wewnątrz szynkowara osiągnie 70ºC. Po tym czasie szynkowar wyjąć z garnka, boki przelać zimną wodą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień, wędlinę wyjąć i pokroić.



Drukuj przepis