sobota, 19 grudnia 2015

Rocky road - przekąska na słodko


Rocky road to przekąska na słodko składająca się z czekolady, herbatników i pianek marshmallows. To taki blok czekoladowy w nieco innej wersji. Słodki i sycący. Pomysł na poniższy deser podpatrzyłam u Pauliny ze strony kotlet.tv



Składniki:
2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
2 opakowania herbatników, np. pełnoziarnistych (100 g)
1 opakowanie pianek marshmallows (100 g)
120 g masła
3 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu
cukier puder do dekoracji



Do rondelka włożyć masło. Rozpuścić na małym ogniu. Do płynnego masła dodać połamaną czekoladę i wlać syrop klonowy. Całość musi się ze sobą połączyć. Masy nie należy przegrzać, ponieważ czekolada może się rozwarstwić. Przygotowaną płynną czekoladę lekko ostudzić. Na sam koniec dodać połamane herbatniki i pocięte na mniejsze kawałki pianki. Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki (np. kosteczki) i posypać cukrem pudrem. 





Drukuj przepis