niedziela, 27 grudnia 2015

Gravlax


Gravlax (w dosłownym tłumaczeniu "pogrzebany łosoś") to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli, cytrynie i koperku. Jeżeli chcecie podać poniższego łososia jako przekąskę sylwestrową to należy go przygotować co najmniej 2 dni przed podaniem. 



Składniki:
około 3/4 kg świeżego, surowego łososia
1/2 szklanki soli morskiej (gruboziarnistej)
1 pęczek koperku
1 łyżeczki pikantnego pieprzu
skórka z 1 cytryny
40 ml wódki


Z łososia usunąć łuski i ości. Umyć i osuszyć. Przekroić na dwa równe kawałki. Koperek umyć, osuszyć i posiekać (nie musi być drobno). Cytrynę sparzyć wrzącą wodą. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. W miseczce wymieszać sól, koperek, skórkę cytrynową i wódkę. Na talerzu ułożyć czystą ściereczkę, którą należy posmarować marynatą (tylko tam, gdzie będzie położony łosoś). Następnie położyć pierwszy kawałek ryby - skórą do dołu. Ponownie wierzch łososia posmarować marynatą. Ułożyć drugi kawałek ryby (skórą do góry) i posmarować pozostałą marynatą. Przygotowanego łososia zawinąć w ściereczkę. Następnie na zawiniętego łososia położyć deskę i obciążyć ją, np. naczyniem żaroodpornym. Tak przygotowanego łososia wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni. Ewentualnie co jakiś czas wylewać z talerza wyciekający sok. Przed podaniem kawałki łososia umyć (należy usunąć sól jak i koperek) i pokroić w cienkie plasterki. 

Przygotowywanie marynaty
Łosoś wysmarowany przyprawami i przełożony koperkiem
Drugi dzień peklowania łososia

Drukuj przepis